Barcelona ultima BCNMarket, la botiga on line de la ciutat, i llança una nova campanya per fomentar la compra als comerços presencials

El BCN Market, la botiga online oficial de Barcelona, està en fase d’adhesió d’establiments i la previsió és que estigui totalment operatiu durant el mes de setembre amb l’objectiu de competir amb les grans plataformes on line

Els missatges de la campanya “Comprar a prop” es centren en valor els beneficis del comerç presencial per a Barcelona: la cohesió social, la seguretat, el foment de la convivència, la configuració de l’espai urbà, l’activitat econòmica arrelada o l’ocupació, a banda del tracte personalitzat i professional

La campanya es podrà veure als carrers de la ciutat, a les xarxes socials i als mitjans de comunicació des de l’1 de juliol i fins a mitjans d’agost

Aquestes mesures formen part del Pla de Reactivació del Comerç i la Restauració que l’Ajuntament va endegar a l’inici de l’estat d’alarma amb més de 40 mesures

L’Ajuntament, amb la col·laboració de les entitats representatives del comerç i la restauració (Barcelona Comerç, Barcelona Oberta i el Gremi de Restauració), posa en marxa una nova fase de la campanya de comunicació “Compra a prop. Bé. Bo i de Tot”, per fomentar que els barcelonins i barcelonines comprin i adquireixin serveis als establiments de proximitat i presencials de la ciutat. En paral·lel, el consistori i Barnacom, l’entitat que agrupa els eixos comercials de la ciutat aglutinats en Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, estan ultimant la botiga online per al conjunt d’establiments de la ciutat, bcnmarket.barcelona. La plataforma ha completat les proves pilot, comença ara la fase d’inscripcions de comerços del conjunt de la ciutat, i al setembre es farà el llançament comercial per al conjunt de la ciutadania amb l’objectiu que BCNMarket pugui competir amb les grans plataformes de comerç on line.

Les dues mesures formen part del Pla de Reactivació del Comerç que l’Ajuntament va posar en marxa a l’inici de la pandèmia amb més de 40 mesures per ajudar al comerç presencial a pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia i preparar els establiments de la ciutat per als propers anys.

Campanya Compra a Prop
A partir del 6 de juliol, torna als carrers de la ciutat la campanya “Compra a Prop” per fomentar el comerç presencial dels carrers de Barcelona. La primera fase de la campanya es va veure als carrers a l’estiu de 2020, a l’inici de la desescalada, per tal de contribuir a una bona represa de l’activitat comercial als carrers de la ciutat després dels mesos de confinament. Avui, 1 de juliol es reprèn per posar en valor el model comercial de proximitat de Barcelona, una de les grans senyes d’identitat de la ciutat, i un referent a escala internacional. A la tardor, està prevista una nova onada de la campanya.

La ciutat compta amb 61.000 establiments comercials segons el darrer cens comercial de 2019, dels quals 9.300 són de restauració i 43, mercats municipals. El comerç i la restauració constitueixen una de les principals activitats econòmiques de Barcelona, amb un pes del 21% sobre el total de l’economia. Són, a més, les principals activitats generadores d’ocupació de la ciutat. Però més enllà del seu destacat pes econòmic, són espais que afavoreixen la cohesió social i la convivència del veïnat, que contribueixen a la vitalitat dels barris i a la seva seguretat, que generen interacció social i aporten activitat en l’espai públic. La campanya, doncs posa de manifest que fomentar el comerç de proximitat és fomentar el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.

L’Ajuntament ha fet aquesta campanya en col·laboració amb les entitats representatives del comerç de la ciutat en un moment d’acceleració del comerç online i per posar de manifest la fortalesa que proporciona a la ciutat els comerços presencials i la responsabilitat de tothom perquè aquesta fortalesa i aquest tret diferencial de Barcelona respecte altres ciutats es mantingui. Així, la campanya busca donar resposta a les necessitats que el comerç barceloní té en aquests moments i posa en relleu, aquests missatges:

  • El paper clau que han tingut els comerços de productes de 1a necessitat durant la pandèmia
  • El reconeixement als establiments que han continuat donant servei
  • La responsabilitat de tota la ciutadania a l’hora de tornar la vida als barris i de garantir el model Barcelona de xarxa de comerç
  • El fet que tots som clients de comerç de proximitat, i els comerços formen part del veïnat
  • La professionalitat dels comerciants i restauradors que ofereixen atenció personalitzada, bon tracte i seguiment al client

 

La botiga online oficial de Barcelona entra en la fase d’adhesió de comerços
Barcelona ultima el projecte de botiga online bcnmarket.barcelona per al conjunt de comerços de la ciutat amb l’objectiu de fer el llançament comercial de la plataforma a la tardor. Fins al moment, s’han realitzat diferents proves a territoris limitats de la ciutat, la primera d’elles a l’Eix Comercial Sagrada Família (l’únic que pertany a Barcelona Comerç i a Barcelona Oberta) i posteriorment s’ha adreçat a diferents eixos comercials, el que han suposat la incorporació de prop d’un miler d’establiments comercials a la plataforma. Ara comença la fase en què els establiments comercials del conjunt de la ciutat es poden inscriure a la plataforma. Aquesta fase d’ahesions de comerços finalitzarà a la tardor, quan es farà ja el llançament comercial per a la població en general.

Barnacom i l’Ajuntament de Barcelona, amb el desenvolupament tècnic de Tiendeo i Manzaning, estan enllestint aquesta eina digital que permetrà als comerços donar a conèixer i vendre online els seus productes i serveis i esdevenir una solució per tal que els consumidors puguin fer la compra a les seves botigues de confiança sense haver de desplaçar-se, però mantenint la relació entre professional i client que caracteritza el comerç presencial de la ciutat. La iniciativa porta el nom de BCNMarket i serà la botiga online oficial per a tots els negocis de Barcelona.

El projecte és un aparador que permetrà als establiments la venda tant física com on line dels seus productes, apropant-los als consumidors i oferint a les persones consumidores una alternativa local a les grans plataformes. Així, aquesta eina donarà als comerciants i als usuaris diferents opcions amb més o menys grau de digitalització del comerç:

  1. BCNMarket com aparador dels productes de l’establiment i comanda a través de WhatsApp
  2. Reserva de productes a BCNMarket, i pagament i recull a botiga.
  3. Pay & collect: pagament a BCNMarket i recull a botiga
  4. Pay & shipment: pagament a BCNMarket i enviament a domicili
  5. BCNMarket com a directori de productes linkats a la pàgina de la botiga en cas que ja en tingui, per tal de generar tràfic cap a la web de l’establiment.

Els comerciants que s’adhereixen ho poden fer amb dues modalitats: de manera gratuïta o pagant una quota de 8-12€ en funció de si és establiment associat a un eix comercial o no ho és. L’opció d’inscripció en què es paga ofereix la funcionalitat de venda on line, entrega a domicili, suport tècnic personalitzat per ajudar a gestionar el seu espai a la pàgina, i curació del contingut.

BCNMarket, doncs, es planteja com una plataforma oberta i col·laborativa entre els diferents establiments, que busca generar tràfic físic i on line als negocis de Barcelona, facilitar que el barceloní trobi resposta a les seves cerques en els comerços de la ciutat i esdevenir una alternativa als webs que només venen on line.

Una bateria de mesures a favor del comerç  en el primer semestre de l’any

El desenvolupament de BCNMarket, la botiga on line de Barcelona, i la campanya “Comerç a Prop” són dos dels projectes més destacats que l’Ajuntament, en  col·laboració amb les entitats del sector, estan posant en marxa aquest any. No obstant, el Pla per a la Reactivació del Comerç ha suposat en el primer semestre de 2021 la posada en marxa o el desenvolupament d’altres mesures destacades, com les subvencions a la digitalització, el Programa Amunt Persianes!, el RetailLab o l’acord amb Endesa per a la digitalització de 400 comerços.

 

Subvencions a la digitalització

La convocatòria de subvencions de transformació digital en 2021 ha rebut aquest any un 65% més de sol·licituds de les que va rebre l’any anterior, una bona mostra de la conscienciació del sector respecte la necessitat urgent de digitalitzar els processos i els establiments. Així, al 2021 van entrar un total 961, quan a l’any 2020 havien entrat 580 sol·licituds.

2018 2019 2020 2021
Sol.licituds presentades* 176 106 580 961

La finalitat de la convocatòria és impulsar i accelerar la transformació digital del sector del comerç i de la restauració de Barcelona, considerat aquest com estratègic per a la ciutat, i amb l’objectiu que el comerç i la restauració pugui adaptar-se a les noves tendències i hàbits de consum, i així satisfer les noves demandes i necessitats de les persones consumidores, sense deixar de tenir en compte el context de crisi sanitària i econòmica provada per la COVID-19 que encara ho fa més necessari.


Amunt Persianes!

A la primavera de 2021, s’ha posat en marxa l’Estratègia global per al conjunt de la ciutat per activar els locals comercials buits que estiguin a peu de carrer. El consistori invertirà un total de 17.000.000 euros en el Pla “Amunt Persianes” aquest any 2021 per tal de portar negocis i activitats al locals en planta baixa (LPB) buits situats estratègicament que puguin actuar com a locomotora de la seva àrea d’influència o eix comercial. La mesura també ha de servir per evitar el tancament de locals comercials ajudar a diversificar i equilibrar els usos de cada zona de la ciutat, treure el màxim rendiment econòmic dels locals en planta baixa de Barcelona, fomentar activitats sostenibles i duradores en el temps, i situar aquests locals com un dels principals protagonistes de la política municipal de dinamització econòmica de la ciutat.

“Amunt Persianes” és una estratègia global de ciutat i, a la vegada, un conjunt d’accions puntuals i de detall basades en l’estudi del perfil i la situació real de cada barri de la ciutat en cada moment. El nombre de locals buits en planta baixa és en aquests moments de 5.323 espais a Barcelona, segons l’informe fet per l’Ajuntament a partir de l’anàlisi dels principals portals immobiliaris, i en conjunt, conformen una superfície de 1.500.000 metres quadrats.

 

Retail Lab de comerç

A inicis de 2021, va començar a funcionar el projecte pilot BCNRetailLab per personalitzar la digitalització dels comerços presencials. La prova s’està implantant en quatre comerços de CorEixample: Flors Navarro, Barrabés, Crearte Styling i Crois Croissant Gourment. En els quatre casos, s’han estudiat les necessitats concretes de cada un i s’ha fet un projecte dels dispositius i tecnologies que calen per tal de donar resposta a les seves necessitats.

Així, s’ha instal·lat des de pantalles interactives per conèixer el perfil i interessos de la clientela mantenint en tot moment la privacitat dels clients, fins a sensors per saber quines són les zones més transitades i els productes més buscats, o controls d’aforament per elaborar estadístiques dels moments de més afluència. L’objectiu final de la prova és validar que la introducció de la tecnologia a l’establiment té un impacte directe sobre els indicadors de negoci dels comerços i poder estendre el projecte al conjunt de comerç de la ciutat.

 

Campanya “Barcelona x tu. Tu x Barcelona”

Aquesta campanya està impulsada per Ajuntament, Generalitat de Catalunya i Turisme de Barcelona amb el suport de les diferents entitats representatives del sector comercial i una especial implicació de Barcelona Oberta. Es va iniciar el 12 de juny i tindrà una durada fins a finals de juliol 2021.

Els barris del centres sempre han estat el punt neuràlgic de la ciutat, un lloc de trobada, l’indret més dinàmic i Barcelona x tu, I té com a objectiu animar la ciutadania a recuperar el centre de la ciutat desprès d’uns anys difícil en aquests barris, a través d’il·lustracions, missatges, la darrera tecnologia de realitat augmentada, i una joc estil ginkana amb el qual la ciutadania interactuarà amb les il·lustracions pels carrers del centre, la campanya fa una crida a tornar al centre de la ciutat i a gaudir-lo.

S’han distribuït una vintena de torretes distribuïdes en punts neuràlgics del centre de la ciutat, i una intensa presència a les xarxes socials, que combina el format offline i la connectivitat digital dels mateixos usuaris, els principals protagonistes.


Campanya “Baixa a la Rambla”

Es tracta d’una iniciativa que pretén que els ciutadans de Barcelona es tornin a retrobar amb aquest espai emblemàtic de la ciutat. La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha generat una davallada sense precedents del turisme internacional, amb una gran afectació a Ciutat Vella, especialment a La Rambla i al seu entorn. Aquesta situació suposa grans dificultats, però també una gran oportunitat perquè els barcelonins i barcelonines tornin a recuperar el centre de la ciutat.

Aquesta campanya contempla tot un seguit d’activitats diàries d’oci adreçades als públics de totes les edats, que han estat organitzades pels principals agents de La Rambla i del Casc Antic. La seva durada s’ha situat en dos períodes claus, a l’hivern, del 10 al 23 de desembre i 7 al 21 de gener, i a l’estiu, del 4 al 20 de juny 2021.